پارکت مهندسی شده تمام چوب مربوط به آینده است. یعنی این پارکت بهتر میماند پارکت مهندسی شده ترکیب لایه های چوبی و چندلایی است که در مغز آن است. وقتی میگوییم چند لایی (plywood)، منظور از کلمه لایی، لایه های چوب است. در حقیقت چندلایی مجموعه لایه های چوبی است که به یکدیگر پرس شده اند. پارکت مهندسی شده هم به همین ترتیب است. البته با شرایطی خاص تر. پیوند بین لایه های داخلی پارکت مهندسی شده، پارکت های چوبی را بیشتر مقاوم و پایدار میکند و طول عمر آن را نیز افزایش می دهد.
از این رو پارکتهای چوبی مهندسی شده نسبت به پارکتهای تمام چوب از نظر اقتصادی به صرفه تر هستند. پارکت های چوبی مهندسی شده حداقل از سه لایه تشکیل شدهاند و هر لایه با رگه هایی عمود به رگه های لایه بعدی به هم پرس شده اند.
این ساختار لایهای، پایداری سطح را در مقایسه با پارکت های تمام چوب در مقابل خمش، کاس شدن و پیچش افزایش داده و مقاومت بیشتری را به پارکت های مهندسی شده می بخشد. نحوه تولید پارکت های چوبی مهندسی شده، آنها را برای استفاده در کف سازی های مختلف به یک انتخاب مناسب تبدیل کرده است.
هیچوقت فقط به واسطه ظاهر، پارکت ها را قضاوت نکنید. کیفیت پارکتهای چوبی مهندسی شده از درون آن شروع میشود و اولین سوالی که در ذهن خریدار باید شکل بگیرد این است:
- آیا پارکت مهندسی شده از چندلایی از جنس نرم چوب و با کیفیت پایین تشکیل شده است؟
- آیا ترکیبات آن دارای چند لایی با کیفیت بالا است؟
هرچه کیفیت پایین تر باشد، احتمال جدا شدن لایه ها (یا اصطلاحا دلمینیشن) بیشتر خواهد بود. اگر در ساخت پارکت های مهندسی، از مواد اولیه مناسب استفاده شود، باعث کاهش تنش در پرس روکش به لایه ها شده و مقاومت آن در برابر رطوبت را افزایش می دهد و همچنین با افزایش کیفیت پارکت، طول عمر آن افزایش می یابد.
عموماً لایه رویی سخت چوب است. این لایه نازک، از جنس چوب انتخاب شده توسط خریدار میباشد، تا هم به عنوان سطحی محافظ باشد و همچنین از نظر زیبایی در معرض دید قرار گیرد. البته انتخاب لایه خارجی میتواند بسته به انتخاب مشتری از نوع های مختلفی از محدوده نرم چوبها تا سخت چوب ها باشد.
لایه رویی پارکت های مهندسی شده باعث زیبایی شده و آنها را همانند پارکت های تمام چوب میکند. لایه های داخلی میتواند غیر از چندلایی از مواد مختلفی مانند HDF یا چوب سخت ساخته شود. در پارکتهای مهندسی شده لیاهوم پارکت لایه های داخلی هم تمام چوب هستند. این لایه های داخلی باعث پایداری محصول نهایی شده و همچنین باعث افزایش مقاومت به رطوبت میشود. پارکت های تمام چوب نسبت به رطوبت، حساسیت بیشتری دارند.
مزیت های پارکت مهندسی شده
- مقاوم به رطوبت
- به صرفه بودن
- پایداری زیستی بیشتر
- امکان استفاده در مکانهای که پارکت تمام چوب نمیتواند استفاده شود.
- طول عمر بالا
- راحتی در نصب
- پایداری مناسب در برابر کاس شدن، تاب برداشتن و حرکت کردن
- افزایش قیمت متر واحد مسکونی یا اداری
- راحتی و لاکچری بودن
- در حالی که برای روکش از چوب با مقاومت بالا استفاده میشود ولی برای لایههای درونی میتوان از درختانی استفاده شود که سریع رشد میکنند. به همین دلیل پارکت های مهندسی شده از نظر استفاده از منابع اولیه به صرفه تر هستند.
- فینیش اجراء شده در کارخانه از طول عمر بیشتری نسبت به فینیش در محل نصب است.
- لایه های داخلی از منابع تجدید پذیر ساخته شدهاند.
- بسیاری از فینیشهای پایه آبی حاوی هیچ مادههای آلی فرار نیستند.
- عاری از چسب فرمالدهید
- دقیقا حس گرمای چوب را دارد.
- نصب آسان
آیا می توان پارکت مهندسی شده را تعمیرکرد؟
بله، کف هایی با لایه سایشی کمتر از 2 میلی متر، ضخامت را حداقل یک بار میتوان ساب (سمباده) زده، و دوباره رنگ آمیزی نمود. پارکت هایی با لایه رویی ضخیم تر می توانند، دقیقاً مانند چوب جامد SOLID برای چند بار سنباده زده و رنگ آمیزی شوند، همچنین این امکان را می دهد که، خراش ها و فرورفتگی های عمیق تری را که، در طول سالیان ایجاد گردیده را پاک کنید. به عنوان مثال، یک کفپوش چوب مهندسی، با یک صفحه 3 میلی متر، می تواند دو بار سمباده خورده و رنگ گردد.
هرچه لایه بالایی پارکت چوبی سخت تر باشد، مقاومت آن در مقابل فرورفتگی بیشتر خواهد بود، و ظاهر آن همیشه جلوه ای ویژه خواهد داشت. اما سختی چوب تنها عاملی نیست، که باید در نظر گرفته شود. بعد از چند سال استفاده چوب هایی با طرح ساده تر، مانند افرا، ایرادات را زودتر و بیشتر از چوب های نرمتر با طرح های زیاد، مانند بلوط قرمز، نشان می دهند.